Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik og sukker, sammen med diverse toppinger som for eksempel fisk eller grønnsaker. Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi består av rå fisk. Det er delvis feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men ingen fellesnevner.
Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for mange år siden, da som en trend i urbane strøk. Idag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har, som oss, begynt å lage sushi på egen hånd. Vi bruker friterte scampi, laks og kveite når vi lager den selv.Til nød kjøper jeg til og med sushi- biter i matbutikk og da er Rema 1000 sin den beste etter min mening.
For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasitter er vanlig i norsk villfisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til ÷20°C i minst ett døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi. Norsk oppdrettsfisk derimot er fri for parasitter og kan benyttes rå og ubehandlet. Vi er også nøye med at utstyr og kjøkken er rent, men det gjelder jo ved all matlaging.
Selv om sushi inneholder relativt mye karbohydrater er det sunt fordi det er en fin balanse mellom protein og karbohydrater i de.
Som tilbehør har vi wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Wasabi er en grønn pasta laget på pepperrot som vi tilsetter så mye vi vil av i soyasausen etter hvor sterk vi vil ha den. Ingefæren er god å rense munnen med for smak mellom hver bit. Nigiri sushi er en bit ris med topping av rå fisk. Maki sushi er ruller med tang med ris rundt som er fylt med for eksempel laks og avokado. Favoritten min er innbakte scampi som fyll i disse og da kalles de tempura maki. Den siste typen har jeg ikke smakt og den heter Gunkan og består av ris som er formet som en liten skål og fylt med for eksempel torskerogn. Uten ris kalles sushien sashimi og det er selvfølgelig det sunneste alternativet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar